Ilmastointihuolto

Korjaukset, kylmäaineen vaihdot ja täytöt

Onko autosi ilmastoinnin teho laskenut? Tuo autosi ilmastointihuoltoon Hyvinkään Autoexperttiin. Vanhastakin ilmastointilaitteesta tulee uudenveroinen kylmäaineen vaihdon/täytön jälkeen.

Me Hyvinkään Autoexpertillä tarkistamme samalla järjestelmän mahdolliset vuodot. Lopeta hikoilu ja varaa aika heti! Korjaamme myös rikkoontuneet ilmastoinnin osat. Kysy tarjous!

ilmastointi

1980-luvulla ilmastointi kuului kalliimpien autojen varusteisiin. Tällä vuosituhannella ilmastointi yleistyi myös keskiluokan autoissa ja nykyään ilmastointi kuuluu jo useiden pikkuautojenkin vakiovarustukseen. Ilmastointilaitteen toiminta perustuu siihen, että laitteen sisällä kiertävän kylmäaineen olomuotoon vaikuttamalla  saadaan aine kuljettamaan lämpöenergia ohjaamotilasta moottoritilaan. Käytännössä tämä on mahdollista muuttamalla kylmäaineen painetta, jolloin kylmäaine lauhtuu lauhduttimessa ja höyrystyy höyrystimessä.

Ilmastointi huolto

Kylmäainemäärää ei voi mitata paineita katsomalla, usein ainoa keino on käyttää kylmäaineet laitteen ulkopuolella huoltopullossa ja punnita se ilmastointihuollossa. Oikea kylmäainemäärä lukee auton konehuoneessa valmistajan asentamassa kilvessä.

Auton ilmastointilaitteissa käytetään R134a kylmäainetta ja ilmastointihuoltoa tekevän asentajan on erikseen osoitettava oleva pätevä työhönsä.

Vuotavaa ilmastointilaitetta ei saa täyttää – vaan vuoto on aina ensin löydettävä ja korjattava, jonka jälkeen laite voidaan täyttää kylmäaineella. Mikäli ilmastointi on tehoton tai ilmastointi ei toimi, niin laitetta ei kannata pelkästään tyhjiöidä ja täyttää järjestelmä. Näin tehtynä ilmastointi toimii ehkä muutaman päivän, mutta mahdollinen vuoto jää korjaamatta.

Ilmastointijärjestelmissä on kylmäainetta noin 700 – 800g ja normaali hävikki kylmäaineessa on noin 50–70 grammaa vuodessa. Mikäli ainetta joudutaan lisäämään yli 100 g on syytä epäillä vuotoa, eikä normaalia hävikkiä.

Täyttöhuollossa laitteisto tarkastetaan automaattitesterillä vuodon varalta, lisätään tarvittaessa kylmäainetta ja kompressoriöljyä. Tällaisessa pikahuollossa laitteistolle tehdään vuototesti testerillä, jossa putkiston paine imetään ulkoilman paineen alapuolelle ja katsotaan, tuleeko järjestelmään ilmaa mahdollisesta vuodosta. Alipaineistus kestää vähintään 15 minuuttia. Tarvittaessa ilmastointilaitteen vuodon etsintään voidaan käyttää typpisarjaa. Tällöin järjestelmä täytetään vaarattomalla typellä korkeaan paineeseen, jolloin mahdollinen vuoto löytyy helposti.